Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Alta Via's mission statement

Alta Via is zich bewust van de impact die reizen op onze planeet uitoefent.

Duurzaam reizen is daarom gemakkelijker gezegd dan gedaan. In het boek 'terra reversa' (P, Tom Jones en V, De Meyere) wordt de contradictio in terminis van ecologisch reizen uit de doeken gedaan. Dit neemt niet weg dat er meer en minder vervuilende modi zijn om zich te verplaatsen. Daar waar er alternatieven zijn deze beter zouden kunnen benut worden. Het vliegtuig nemen voor een citytrip is dan ook het voorbeeld dat Dixie Dancercour aanhaalt wanneer hij het heeft over dingen die 'echt niet te verantwoorden zijn'.

Maar wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Alta Via probeert het dilemma van reizen te verlichten door zijn steentje bij te dragen. Alta Via geeft 5% procent van zijn winst (= het verschil tussen aan-en verkoop van een boek) aan organisaties die elk op hun beurt een structurele financiële bijdrage willen leveren aan projekten in het zuiden. De meeste projekten situeren zich in Afrika omdat dit continent één van de eerste slachtoffers wordt bij de mondiale opwarming.
Een voorbeeld van zo'n projekt zijn de zonneovens van Linea Trovata (die samenwerkt met Natuurpunt) in Senegal of de zonneovens in Tsjaad als voorbeeld in Nederland.

Ecologie is soms de kunst van het haalbare. In de winkel was het om budgettaire redenen en tijd niet altijd mogelijk om het op de meest duurzame manier aan te pakken. Toch hebben we een verdienstelijke poging ondernomen, al zeggen we het zelf. De winkel is ingericht met gerecycleerd steigerhout. En indien mogelijk is er gebruik gemaakt van ecologische verf. Plastiek zakjes zult u er niet aantreffen. Uiteraard werken wij met groene stroom. Dirk probeert zoveel mogelijk het openbaar vervoer te nemen om naar de winkel te komen. Een plooifiets is de perfecte en tegenwoordig 'coole' aanvulling.

De winkel is meer dan een plaats waar boeken en kaarten staan. De winkel zou een ontmoetingsplaats moeten worden waar reizigers mekaar ontmoeten, informatie uitwisselen en dit in een aangenaam kader. Wij willen dat u zich hier thuisvoelt. Dat u de tijd neemt om uw keuze te maken en u te informeren. Wat past daar beter bij dan koffie.
De espresso koffie, afkomstig van bio fair-trade koffiebonen, wordt u gratis aangeboden. Een beleving op zich!

Hieronder staan enkele links naar sites die op één of andere manier willen bijdragen aan duurzaam reizen: